Bahan-bahan
7 biji telur
1/2 sudu besar tepung kastard
1/2 sudu besar esen Vanilla
1/2 tin susu pekat
1 tin susu cair
1 1/2 sudu besar gula – untuk buat karamel
Cara-cara
- Masukkan gula ke dalam loyang dan panaskan di atas api yang sederhana. Kacau sehingga warna menjadi perang. Sejukkan loyang.
- Pukul telur di dalam bekas atau mangkuk. Masukkan tepung kastard, susu pekat, susu cair dan esen Vanilla. Kacau sehingga sebati.
- Tuang ke dalam loyang tadi dan kemudian kukus dengan api yang sederhana selama 20-25 minit.
- Siap untuk dihidangkan. Lebih sedap jika disejukkan dalam peti ais.
OM: Gula boleh digantikan dengan karamel segera dalam botol. Boleh juga kalau nak curah karamel ke atas puding yang telah siap.
~SELAMAT MENCUBA~
No comments:
Post a Comment