-->

LiKu2 pErjaLanAn hiDupkU


| [tutup]
...&=md5("m458da484bpa2g64"."\t".$avatar_url."\t".$profile_url)?>

Tuesday, January 24, 2012

~AyAm pErciK~






Bahan-bahan (Kuah) 4-5 orang

9 ulas bawang merah (dikisar)
1 ulas bawang putih (dikisar)
1/2 inci halia (dikisar)
2 sudu besar cili kisar
1 tin santan
1/4 sudu besar halba (fenugreek seeds)
3 batang serai (diketuk)
Sedikit belacan
Garam dan gula secukup rasa
1/2 cawan air
Minyak masak untuk menumis

Bahan-bahan (Perap ayam)

1/2 ekor ayam
4 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
1 inci halia
1 batang serai
1/2 sudu besar ketumbar
1/2 sudu besar jintan putih

Cara-cara

  1. Kisar bahan-bahan untuk memerap ayam. Perap ayam selama 30 minit. Kemudian bakar ayam dalam oven selama 40 minit dengan suhu 180 celcius.
  2. Untuk kuah, tumis bahan-bahan yang telah dikisar sehingga naik bau.
  3. Masukkan cili kisar. Kacau sekata, kemudian masukkan air.
  4. Masukkan santan, halba, belacan dan serai. Kacau hingga sekata.
  5. Masukkan garam dan gula secukup rasa.
  6. Masak sehingga kuah menjadi pekat (30-40 minit).
  7. Bila siap, curahkan kuah ke atas ayam yang telah dibakar.
  8. Siap untuk dihidangkan :)

Ayam tu kalau tak nak bakar, boleh je panggang. Bahan-bahan untuk perap ayam pun terpulang pada citarasa masing-masing.


~SELAMAT MENCUBA~
Posted by anum in D a hOusE at Tuesday, January 24, 2012
Email ThisBlogThis!Share to XShare to FacebookShare to Pinterest

No comments:

Post a Comment

Newer Post Older Post Home
Subscribe to: Post Comments (Atom)


 Org tgh skOdeng

Feedjit

tiMe'S

Chat Box

About Me

anum in D a hOusE
just be simple person :D
View my complete profile
My Ping in TotalPing.com

siNcere to heLp me??

gEng

Blog Archive

  • Aug (1)
  • Jul (5)
  • Jun (4)
  • May (1)
  • Mar (1)
  • Feb (5)
  • Jan (23)
  • Nov (4)
  • Oct (1)
zwani.com myspace graphic comments
ALLAH S.W.T FOREVER
Daisypath Happy Birthday tickers

~coMpLete My Life~

~jUst 4 yOu~

Travel theme. Powered by Blogger.